• Milí rodičia a učitelia,

            7. 1. 2024

            dovoľte mi, aby som sa Vám čo najsrdečnejšie poďakovala za múdrosť, trpezlivosť a neochvejnú podporu žiakov pri ich vzdelávaní počas celého roka.

            Ďalej Vám z celého srdca želám  šťastný nový rok 2024.

            A do tretice Vám prajem, aby bola Naša škola i Vaše domovy naplnené láskou, vzájomnou žičlivosťou a priateľskou spoluprácou, aby ste robili  to, čo Vás fascinuje, a aby ste zistili to, čo Vám dodáva inšpiráciu a silu, a potom to urobili.

            Mgr. Helena Hricová - riaditeľka školy

          • VIANOCE – kúzelný čas

            20. 12. 2023

            Máme doma jedličku, na jedličke hviezdičku. Hviezdička sa ligoce, už sú zasa Vianoce. Aj žiaci našej školy nedočkavo počítali dni do Vianoc a tak si ich spríjemňovali vianočným tvorením. Žiaci sa ochotne a tvorivo zapájali do výroby vianočných ozdôb a dekorácií, ktoré zdobia naše triedy a každým dňom sa tešili čo nové môžu vytvoriť.

            Súčasťou vianočného tvorenia bolo aj zdobenie perníkov. Všade rozvoniavala vôňa medu, škorice, čaju a dobrá nálada tomu všetkému dodávala sviatočnú atmosféru. Žiaci druhého a tretieho ročníka si vyskúšali ako správne pripraviť polevu na zdobenie perníkov a aj samotné zdobenie. Tiež si pripravili pre svojich spolužiakov malé prekvapenie vo forme ozdobených perníkov, ktoré im s radosťou darovali. Celú atmosféru dopĺňali vianočné melódie a radosť v detských očkách.

            Šťastné a veselé Vianoce! Stromček nech sa ligoce. Vianočná nálada nech opantá nás. Do srdiečka lásku, zdravia plnú kapsu – to všetko želáme Vám!

             

            Mgr. Ivana Dirgová

             

          • Vianočná besiedka v MŠ

            20. 12. 2023

            Nastal príjemný predvianočný čas a deti v škôlke sa pripravili na spoločnú vianočnú besiedku.  Čas vianočný je vždy plný prekvapení, je chvíľou keď sa čas akoby na moment zastavil,  kedy ľudské srdcia zmäknú a je časom tajných  želaní. A práve vtedy rok čo rok prichádza vianočná rozprávka, ktorú denne pár týždňov usilovne trénujeme, vymýšľame kostýmy a kulisy, pretože nič tak nepoteší rodičov ako krásne vystúpenie našich najmenších.

            Mgr. Zuzana Hricová Firmentová

          • Od Ondreja do Troch kráľov

            13. 12. 2023

            Divadielko BABADLO

            Pri príležitosti vianočných sviatkov, sme mali možnosť zakúsiť predvianočnú atmosféru aj pre malého poslucháča cez divadielko BABADLO a ich vystúpenie. Predstavili deťom sled pranostík a porekadiel od Kataríny, sv. Martina a Ondreja až po  Štedrý deň   s piesňami a koledami.

            Mgr. Zuzana Hricová Firmentová

          • Mikuláš v MŠ

            13. 12. 2023

            V obci Kyjov 06.12.2023 zavítal Mikuláš so svojimi pomocníkmi.
            Na predvianočnú vlnu sa naladilo vedenie školy, učiteľský zbor, ale aj samotné deti. Za sladkú odmenu  sa a v triedach spievalo, recitovali sa tradičné veršíky určené pre Mikuláša.
            Ďakujeme za spríjemnenie tohto dňa!

            Mgr. Zuzana Hricová Firmentová

          • Mikuláš v škole

            7. 12. 2023

            Sviatok sv. Mikuláša je obľúbený najmä deťmi, ktoré sa v tento deň tešia na obdarovanie sladkosťami a rôznymi drobnosťami. Tento rok sa našim žiakom sv. Mikuláš  prihovoril prostredníctvom obrazovky na You Tube kanáli. Tento deň sa niesol príjemnýmmikulášskym zábavným učením. Poslušné deti dostali okrem balíčkov aj Certifikát malého poslušníka, ale podmienkou bolo prednesenie básničky alebo pesničky. Predsa len akákoľvek návšteva Mikuláša má pre žiakov svoje čaro.

            Mgr. Ľudmila Kanuščáková

          • Povedzme drogám „NIE“!

            24. 11. 2023

            Drogy sa stali realitou našej súčasnosti a každý kontakt s drogou nesie v sebe obrovské riziko vzniku drogovej závislosti. Tvrdenie, že: „mne sa to nemôže stať“ prípadne „viem kde je hranica“ znamená podliehať ilúzii.

            Každoročne pripadá Európsky týždeň boja proti drogám na tretí novembrový týždeň. Jeho zámerom je zdôrazniť význam prevencie v boji proti zneužívaniu drog a zároveň zvýšenie povedomia o legálnych a nelegálnych drogách.

            Žiaci sa počas prednášky oboznámili čo sú legálne a nelegálne drogy, aké sú ich účinky, čo je drogová závislosť, dôležité čísla v prípade pomoci, no najviac sme sa venovali legálny drogám, s ktorými sa naši žiaci dennodenne stretávajú, keďže pochádzajú zo sociálno-znevýhodneného prostredia a poniektorí  už aj vyskúšali cigaretu a alkohol. 

            Dúfam, že si maši žiaci vzali z toho ponaučenie a rozhodli sa pre skutočný život bez drog.

            Mgr. Marcela Horská

             

          • Dopraváčik

            20. 11. 2023

            Prvý novembrový týždeň  sa deti zahrali na skutočnú dopravnú premávku.  Precvičili si ako sa v dopravnej premávke majú správať chodci, hrali sa aj na šoférov áut, niektorí boli aj dopravní policajti a tiež záchranári pri dopravnej nehode. Tešili sa, že si majú možnosť vyskúšať v bezpečí MŠ rôzne situácie z dopravy a naučiť sa pravidlá cestnej premávky.
            V blízkosti materskej školy pozorovali skutočné dopravné dianie na križovatke, kde vďaka oblečeným reflexným vestám, boli jasne viditeľní a mali pocit, že sa sami zapojili do dopravy. Prostredníctvom učebných pomôcok sme si precvičovali znalosť tvarov, farieb, poznatky o semafore, o dopravných značkách, poznávali dopravné prostriedky, zdôvodňovali ich účel a triedili ich podľa miesta pohybu. Zdôvodňovali sme starostlivosť polície o bezpečnosť cestnej premávky a pravidlá správania sa v dopravných prostriedkoch.

            Mgr. Zuzana Hricová Firmentová
             

          • Jeseň

            13. 11. 2023

            „Opŕchlo už lístiežlté,

            hnedé, červené,

            roznieslo po kraji

            tichý pozdrav jesene.“

             

                        Presne takto potichučky prišla jeseň aj k nám do škôlky. Deti získali mnoho nových poznatkov o tomto ročnom období, ktoré si overovali priamym pozorovaním prírody počas vychádzok. Svoje zážitky a pocity potom vyjadrili vo svojej tvorbe s využitím rôznych techník a materiálov. Deti sa naučili citlivo vnímať krásu tohto ročného obdobia napriek nepriazni počasia, ktoré preň býva typické.

             

            Bc. Ľuboslava Regeciová

          • 20. október - Deň stromov

            2. 11. 2023

            Tak ako každý rok, tak aj tento, si žiaci a učitelia našej školy pripomenuli Stredoeurópsky deň stromov. Zážitkovými aktivitami a pobytom vo voľnej prírode sme spoznávali druhy stromov a krov v našom okolí, ich význam a využitie pre človeka. Stromy sú pľúcami planéty, zelení lekári ľudstva. Liečia našu myseľ i telo, preto sa naučme správať sa k nim s rešpektom a úctou.

            PaedDr. Anna Molnárová

             

             

          • Október, mesiac úcty k starším

            27. 10. 2023

            Natrhám kvety pod lesom na stráni,

            Vám starí rodičia, kytku dám do dlaní.

            Hoc vlas Vám šedivie a zrak sa zakalí,

            prijmite od detí najkrajšie pozdravy.

             

                        Každoročne v mesiaci október, keď príroda naberá krásu jesene, prejavujeme svoju pozornosť a úctu našim starým rodičom. Ani tento rok tomu nebolo inak. Žiaci našej školy si pripravili pre svojich starých rodičov malý darček, ale vyrobený s veľkou láskou. S krátkou básničkou na perách odovzdali svoje darčeky starým rodičom.

            Mgr. Ivana Dirgová

          • Týždeň zdravej výživy

            27. 10. 2023

            „Naše jedlo by malo byť našou medicínou a naša medicína by mala byť naše jedlo.“  (Hippokrates)

             

            Schopnosť, že sa vieme zdravo stravovať, sme preukázali v „Týždni zdravej výživy“, ktorý sa uskutočnil v našej škole v dňoch 16.10 – 20.10. 2023.

            Aby si žiaci uvedomili, že vyvážená strava je veľmi dôležitá pre správne fungovanie nášho tela, sanenaučia z kníh alebo z poučiek. Všetko sa ľahšie učí, keď si to môžu nielen vypočuť a prečítať, ale aj vidieť a sami si to skúsiť. K zdravej strave je potrebný dostatok vitamínov a minerálov, bielkovín a vlákniny. Naopak nepatrí k nej veľa mastného, sladkého a veľa soli.

            Aj preto sa týždeň niesol v duchu zdravého životného štýlu. Každá triedna učiteľka si pre svoju triedu pripravila zaujímavé a náučné aktivity. Žiaci riešili rôzne úlohy na hodinách, vyrobili pyramídu zdravia, plagáty so zdravými a nezdravými potravinami, ochutnali zdravé nátierky a pripravili si zdravé chlebíky. Teší nás, že deti pre svoje zdravie urobili niečo viac a veríme, že návyky, ktoré im vštepujeme, sa stanú súčasťou ich života.

            Mgr. Ivana Dirgová

          • Záložka do knihy spája školy

            27. 10. 2023

            Naša škola sa opätovne zapojila do česko-slovenského projektu Záložka do knihy spája školy na tému Inšpirujúci svet rozprávok, básní a príbehov, kde sa žiaci mohli aktívne pustiť do tvorby záložiek s najrôznejšími motívmi rozprávok, príbehov. Projektu sa zúčastnili žiaci 1. – 4. ročníka. Záložky si vyrábali so svojimi triednymi učiteľkami na hodinách čítania a výtvarnej výchovy inšpirované rozprávkami.  Sprievodným podujatím okrem čítania obľúbených rozprávok bola aj dramatizácia rozprávky.Do balíčka pre partnerskú školu sme okrem záložiek vložili ešte niekoľko spomienkových predmetov. Našou partnerskou školou sa stala ZŠ Nebužely  z Českej republiky, s ktorou sa nám dobre spolupracovalo. Dostali sme krásne záložky, pohľadnice a knihy. Súčasťou balíčka bol aj list, ktorý sme si spoločne prečítali. Záložky od žiakov z Nebužely  nám robia radosť v čítankách. Veríme, že naše záložky potešili aj žiakov v Čechách.

            Mgr. Ľudmila Kanuščáková

             

          • 21.10. Medzinárodný deň jablka

            24. 10. 2023

            Ako ľudová múdrosť hovorí: Každý deň jablko, od lekára ďaleko... Viete o tom, že aj jablko má svoj medzinárodný deň? Tým je každoročne 21. október.

            Aj naši žiaci sa dozvedeli o dôležitosti jabĺk pre naše zdravie a o ich prospešnosti pre naše trávenie. Spoznali, že máme viacero odrôd jabĺk, ktoré sa navzájom líšia vôňou a chuťou. Naučili sa ako sa povie jablko aj v iných jazykoch a na vyučovacích hodinách riešili zaujímavé úlohy s jablkami. Vyrobili si 3D jablká, jablkové kompóty a náučnú pomôcku ako z malého semienka zasadeného do zeme získame jablko. Žiaci tak získali nielen nové informácie, ale sa aj zabavili. Skúsme teda jabĺčko zaradiť do nášho jedálnička každý deň a jeho pozitívne účinky sa určite dostavia.

              Mgr. Ivana Dirgová

          • "Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok?"

            23. 10. 2023

            Vážená  pani riaditeľka, milé pani učiteľky,

            rada by sme Vás a Vašu školu touto cestou opäť oslovila a pozvala zapojiť sa do celoslovenského projektu pod názvom ,,Koľko lásky sa zmesti do krabice od topánok?".

            Cieľom projektu je potešiť seniorov (predovšetkým tých, ktorí žijú v zariadeniach pre seniorov) po celom Slovensku vianočným darčekom. 

            Krabičky, ktoré zbierame v našom okrese putujú v prvom rade do zariadení v okrese. 

            Minulý rok sa nám podarilo vyzbierať a odovzdať 565 krabičiek, pričom sme potešili starkých v 5 zariadeniach v okrese, pacientov na odd. dlhodobo chorých v Ľubovnianskej nemocnici a osamelých seniorov v 13 obciach nášho okresu.

            Tento rok môžu školy a škôlky zbierať krabičky skôr a majú aj dlhší čas na prípravu krabičiek.

            S pozdravom

            PhDr. Mirka Chovancová (0908 383 773)

            oficiálna kontaktná osoba projektu pre oblasť Stará Ľubovňa

            Naša škola sa do tohto projektu zaregistrovala

             

          • Výstup na Minčol

            23. 10. 2023

            Tak ako každý rok, tak aj tento rok sa dňa 18. 10. 2023 uskutočnil výstup žiakov základných škôl na najvyšší vrch pohoria Čergov (Minčol – 1157), na ktorej sa zúčastnili aj žiaci 3. a 4. ročníka našej školy. Táto akcia pod názvom: „Výstup na Minčol.“sa koná na počesť Slovenského národného povstania.

            Za trochu mrazivého ráno sme sa stretli pred OÚ pri pamätnej tabuli, kde podujatie otvoril Mgr. Milan Hric a privítal vzácneho hosťa: predsedu Ing. Václava Homišana z oblastného výboru Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov v Starej Ľubovni a pána starostu Ing. Milana Dirgu. Po oboznámení o priebehu podujatia sme pokračovali výstupom na miesto, ktoré ponúka prekrásne výhľady na okolitú krajinu. Aj keď cesta bola miestami dosť náročná, ubehla veľmi rýchlo a všetci sme ju hravo zvládli. Na Minčole sme sa zvítali s účastníkmi, ktorí sa zúčastnili tohto výstupu (ZŠ s MŠ Čirč) a konečne sme si mohli opiecť klobásku, na ktorú sme sa už po dlhej a náročnej túre tešili.  V závere pán Mgr. Milan Hric nám  zaujímavým rozprávaním priblížil život partizánov v horách  počas druhej svetovej vojny. Počasie nám prialo a výstup sme si všetci užili a šťastne a hlavne v zdraví sme sa vrátili domov.

            Mgr. Marcela Horská

          • Osobná hygiena – prednáška

            17. 10. 2023

            Osobná hygiena je rad preventívnych opatrení, ktoré je potrebné dodržiavať na prevenciu prenosu chorôb a vírusov; je však dôležitá aj pre naše zdravie a vzhľad.A práve preto sme na našej škole dňa 16. 10. 2023 privítali pracovníčku z hygieny, ktorá nám predniesla ako sa máme správne starať o svoje telo, a ako dbať o zdravý životný štýl. Po prezentácii sme si so žiakmi zopakovali, čo sme sa dnes naučili, formou otázok a odpovedí  žiaci dostali darček za správnu odpoveď. Ako odmenu dostali rôzne produkty na osobnú hygienu. Dúfam, že sa im dnešný deň páčil a že si s toho vzali aj ponaučenie.

            Mgr. Marcela Horská

          • Európsky týždeň športu 2023

            11. 10. 2023

            Deviaty ročník Európskeho týždňa športu je iniciatívou Európskej komisie na podporu športu a pohybových  aktivít v celej Európe. Hlavnou témou zostáva výstižné „#BeActive“, ktoré má nabádať nás všetkých k pohybu a zdravému životnému štýlu celoročne.

            Aj tento rok sa žiaci a učitelia našej školy zapojili do aktivít podporujúcich šport a pohybové aktivity v okolitej prírode Čergovského pohoria. Prostredníctvom outdoorových aktivít žiaci spoznávali okolitú prírodu, pozorovali lesnú zver a vtáctvo, orientovali sa podľa svetových strán, dbali na bezpečnosť pri pešej turistike.

             Európskeho týždňa športu, sa uskutočnil od 23. do 30. septembra 2023, no vrámci kampane sa mohli evidovať aj pohybové aktivity, ktoré boli organizované v období od 1. septembra do 15. októbra.

             

            PaedDr. Anna Molnárová